Σύμφωνα με την υπαρ. Αρ. Πρωτ. Οικ. 4570/1.2.2016 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας η προθεσμία υπαγωγής στις διατάξεις του ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α 174),παρατείνεται για οκτώ (8) μήνες από την λήξη της προβλεπόμενης στο άρθρο 28 του Ν. 4178/2013 προθεσμίας, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δηλαδή λήγει την 8η.10.2016, με την πάροδο συνολικά τριάντα (38) μηνών από τη δημοσίευση του ν. 4178/2013.
Ο παλιός Νόμος έληγε την 8η Φεβρουαρίου 2017, με την πάροδο συνολικά 42 μηνών από την δημοσίευσή του.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε νέα παράταση για 4 μήνες μέχρι και τις 8 Μαΐου 2017 για τις ρυθμίσεις του νόμου 4178/2013 που αφορούν την τακτοποίηση αυθαιρέτων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση του νέου νόμου.
Με την παρέλευση 46 μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσής του νόμου αφού δόθηκε νέα παράταση για ένα μήνα μέχρι 8 Iουνίου 2017 και 45 επιπλέον ημερών από νέα μεταγενέστερη παράταση, δίνεται εκ νέου παράταση σύμφωνα με τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. (Β 2537/21-07-2017) της Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περί της «Αντιμετώπισης της Αυθαίρετης Δόμησης-Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις». Η παράταση επεκτείνεται για 60 ημέρες από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης προθεσμίας και έρχεται να καλύψει το χρονικό κενό που μεσολαβεί μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου στη Βουλή.
Μετά από επιπλέον παρατάσεις μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το περασμένο Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019 το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει στον ισχύοντα νόμο παράταση επτά μηνών, έως τις 30 Ιουνίου 2020, ενω ξανδώθηκε νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων αυθαιρέτων έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια δεν θα τακτοποιείται κανένα αυθαίρετο που ανήκει στη λεγόμενη κατηγορία 5. Ο σημερινός νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με τα ευνοϊκά πρόστιμα όπως ισχύει σήμερα θα εξακολουθήσει να ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 (κατόπιν παράτασης από 30 Ιουνίου 2020). Η κόκκινη γραμμή εξακολουθεί να παραμένει η 28η Ιουλίου 2011. Αυτό σημαίνει πως όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν θα τακτοποιούνται, όπως ισχύει σήμερα. Με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται προβλέπεται να επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα συμμορφώνονται με τον νέο νόμο. Όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για την τακτοποίηση των «βαρέων», αυθαιρέτων (είναι η λεγόμενη κατηγορία 5), δηλαδή όσων αυθαιρέτων δεν έχουν απλώς κάποιες υπερβάσεις (όπως είναι για παράδειγμα ο συντελεστής δόμησης) αλλά είναι στο σύνολό τους αυθαίρετα ή έχουν μεγάλες υπερβάσεις των επιτρεπόμενων όρων δόμησης.
Όσα από αυτά δεν τακτοποιηθούν θα κατεδαφίζονται ή θα είναι πολύ υψηλό το κόστος διατήρησης.
Πλέον θα μπαίνει ο παράγοντας Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Σε αυτήν θα καταγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των κτιρίων (σχέδια, παρεμβάσεις, άδειες, πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, κ.ά. ). Αναμένεται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να συνδεθούν με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν στον νόμο πληρώνοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα (θα είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν σήμερα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του έτους 2020), να τακτοποιηθούν και μετά να λάβουν Ηλεκτρονικά Ταυτότητα. Μετά την πρώτη Ιουλίου για κάθε χρόνο που καθυστερεί η τακτοποίηση τα πρόστιμα θα αυξάνονται (θα υπάρχει δηλαδή προσαύξηση).
Ακόμα και όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων επιλέξουν να τα τακτοποιήσουν με τον ισχύοντα νόμο δεν γλιτώνουν από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, «θα τη βρουν μπροστά τους όταν πρόκειται να κάνουν κάποια συναλλαγή, όπως μεταβίβαση και αγοραπωλησία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.